Voor cosplay uit de kleren

De laatste weken zie ik steeds vaker (half)naakte foto’s voorbijkomen op Instagram van cosplayers die ik volg. Of liever gezegd, volgde. Het is een trend die me zorgen baart: voor cosplay uit de kleren gaan. Hoewel dit zeker niet nieuw is, lijkt het wel steeds dichterbij huis te komen.

Ik ben altijd voorstander geweest van lekker doen waar je zelf zin in hebt en dat ben ik nog steeds. Toch is dit fenomeen iets wat ik erg jammer vind om te zien vanwege meerdere redenen.

Zelf ben ik als cosplayer/verslaggeefster al jaren bezig cosplay in een goed daglicht te zetten in de media. Beginnend bij InsideGamer, waar ik tijdens mijn stage de kans kreeg om over mijn passie te schrijven en vloggen en dit nog steeds freelance doe, en ook enkele keren voor De Telegraaf.

Eén van de vooroordelen, of misschien moet ik zeggen een van de vragen die cosplay oproept, is met betrekking tot de link tussen het verkleden voor passie van je fandom of verkleden voor passie in de slaapkamer.

“Heb je dan ook seks in dat pakje?”

Dat er mensen zijn die lingerie aantrekken en een pruik opzetten en dat cosplay noemen daar ben ik het ook niet mee eens. Cosplay draait voor mij om de belichaming van een personage waar je hart voor hebt. Nou ja, als je vooral ecchi anime kijkt dan snap ik het misschien waarom je een lingeriesetje met een pruik cosplay zou noemen.

“Heb je dan ook seks in dat pakje?” is een van de vragen die ik in 2016 kreeg toen ik voor een item over cosplay bij een radiostation aanwezig was. Ik vind het zelf best een irritante vraag, want wat denk je zelf… Zelfs als dat zo was gaat dat verder niemand wat aan. Nu ben ik zelf niet bijzonder preuts maar dat vooroordeel zet mijn nekharen weleens overeind.

Cosplay is geen seksuele maar een creatieve bezigheid. Echter, als de trend in populariteit toeneemt en steeds meer cosplayers uit de kleren gaan, dan gaat deze link alleen maar meer gelegd worden.

Zelfrespect

Nu ben ik er echt niet op tegen dat iemand zich wel op het sensuele aspect richt maar dan zit er nog een groot verschil tussen smaakvol sensueel met zelfrespect (of sexy maar stoer) en het verkopen van je eigen lichaam. En voor wat? Likes, volgers, reacties?

Ik vind er ook een verschil in zitten dat iemand bijvoorbeeld intensief aan het sporten is geslagen en met trots zijn/haar vernieuwde lichaam laat zien op respectvolle wijze of dat iemand gewoon goedkoop wil scoren. Waar is dan je zelfrespect? Weinig laten zien en liever impliceren is in mijn ogen veel sensueler. Less is more. Kwestie van smaak, ik weet het.

Zo zie ik ook fantastische creaties van foam armor, veelal door jongens, die veel minder aandacht krijgen dan de dames die hun make-up, pruik en slipje tonen. Dat vind ik jammer om te zien en natuurlijk, sex sells, zo is het altijd al geweest maar toch… Het gaat mij vooral om de reden erachter en de boodschap die het overbrengt.

Ik volg liever de mensen met de creatieve creaties.

Not a saint

Ik herinner me nog de shitstorm die mijn cosplay van Tina Armstrong van Dead or Alive op deed waaien. Ik ben sowieso niet iemand die graag huid toont en ik verstop me liever – dat is mijn onzekerheid, I guess – en het was voor mij dan ook heel risky om die cosplay te doen. Mijn voornaamste reden was dat het voor een strandevenement was waar iedereen in zwemkleding was. Ik was er voor aan het sporten geslagen en begon die tijd verder uit mijn schulp te kruipen. Hoewel ik deze cosplay toch nog gewaagd vond.

De voornaamste geluiden die ik hoorde waren van diverse niet-cosplayers die me “juist volgen omdat ik niét zoveel bloot laat zien”. Nu heb ik daar ook wel een mening over – ik zal altijd wel iets doen wat iemand tegen het verkeerde been stoot – maar het schudde me wel wakker. Ik ben blij dat ik dit pad niet verder heb bewandeld, vooral achteraf gezien nu ik wat jaartjes ouder, wijzer en zekerder van mezelf ben.

Ik vervul in zekere zin een voorbeeldfunctie door mijn aanwezigheid in de media en het voorbeeld dat ik wil stellen is dat cosplay gaaf is; dat het een fantastische creatieve uitlaatklep is waardoor je geweldige warme mensen leert kennen en dat het helemaal niet zo raar is als soms nog gedacht wordt.

Let me hear you

Heb jij een andere mening of ben je het totaal niet met me eens? Neem contact met me op! Ik ben zelf erg benieuwd hoe anderen hier tegenover staan en ik sta altijd open voor discussie.

Misschien ook interessant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.