De betekenis van cosplay

Ik werd vanochtend gebeld door een radiostation dat vrijdag een item wil maken over Dutch Comic Con, dat komend weekend in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvindt. Daarbij kreeg ik de vraag die ik vaker hoor: wat is de betekenis van cosplay voor jou?

De officiele betekenis van cosplay is dat je jezelf omtovert tot een bepaald personage uit een film, serie, game of stripboek. Of je nu je cosplay koopt of deze zelf maakt, geheel of gedeeltelijk. Je probeert hierbij het personage zo goed mogelijk weer te geven. Denk hierbij niet alleen aan de kleding, maar ook het haar (door middel van een pruik) en make-up. Je kunt ook rolspelen om zo in de huid van het personage te kruipen.

Ik ben altijd al creatief geweest en ik ben graag met mijn handen bezig: van schrijven tot harp spelen, van knutselen tot koken en van tekenen tot kleding opleuken. Cosplay is voor mij een extra manier om mijn creativiteit een uitlaatklep te geven op verschillende manieren: fantaseren over mogelijke creaties, een kostuum uitwerken en vervolgens maken, mezelf omtoveren tot een personage met behulp van make-up en de outfit, deze vast laten leggen middels video en foto en dit delen met andere geïnteresseerden. Daar krijg ik echt een kick uit.

Is cosplay een manier om uit de echte wereld te vluchten?

Ja en nee. Ik begrijp dat dit voor sommige cosplayers een reden kan zijn en ik begrijp dat het door toeschouwers zo kan worden opgevat. Voor mij persoonlijk is schrijven mijn uitvlucht, daarbij dompel ik me onder in zelfbedachte werelden en dit helpt mij ook bij het verwerken van moeilijke gebeurtenissen en lastige situaties. Het zet dingen voor mij in perspectief.

Bij cosplay stap je weliswaar ook een andere wereld in. De mate hiervan bepaal je zelf. Sommigen gaan geheel op in hun rol en dit is fantastisch om te zien, met name als het een personage is waar je gek op bent. Een excentrieke Jack Sparrow uit de Pirates-reeks, een trollende Deadpool, monsterlijke wezens uit de Silent Hill-games en schattige of stoere typjes uit je favoriete Japanse anime. Dit vind ik op mijn leeftijd, 25, erg leuk om te zien – laat staan voor bijvoorbeeld kinderen die op Dutch Comic Con hun helden kunnen ontmoeten, zoals Spiderman en Assepoester.

Betekenis van cosplay

Cosplay is een avontuurlijke reis

Cosplay is voor mij geen uitvlucht maar een nieuwsgierige reis vol avonturen. Een paar van mijn mooiste en grappigste herinneringen heb ik aan conventies te danken en de mensen die ik daar ontmoet heb. Mijn beste vrienden ken ik door cosplay en via een cosplayvriendin heb ik ook mijn vriend leren kennen. Daarnaast heb ik met mijn cosplays prachtige kansen aangeboden gekregen: te gast zijn bij de radio, geïnterviewd worden door diverse kranten, op een podium voor duizenden gezichten de cosplaywedstrijd van Dutch Comic Con presenteren, in D.Va-outfit (Overwatch) op de foto gaan met voormalig Blizzard-ceo Mike Morhaime op BlizzCon en mijn eigen reeks artikelen over cosplay op InsideGamer bewerkstelligen.

De betekenis van cosplay voor mij

Cosplayen is voornamelijk heel gezellig en een goede manier om mensen met eenzelfde soort mindset of dezelfde interesses te leren kennen; zoals mensen bijeenkomen op festivals voor de muziek en het samenzijn. Het is alsof je een warm bad instapt en daarbij kun je nog bizar veel leren van het maken van al die kostuums. Nieuwe dingen leren is voor mij altijd een trigger geweest en creativiteit stroomt door mijn aderen.

Inspiratie opdoen en tips vergaren door de creaties van andere cosplayers te volgen geeft mij een boost. Daarnaast heb ik door het cosplayen meer zelfvertrouwen gekregen, ben ik opener geworden, heb ik enorm veel nieuwe vaardigheden onder de knie gekregen en ik vind cosplay heerlijk zowel als bezigheidstherapie en creatieve uitlaatklep.

Esmee in CosplayBetekenis van cosplay

Misschien ook interessant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.